Teljes körű vevőtámogatás külföldi ingatlan vásárlók részére

Spanyolország, Ausztria, Törökország, Horvátország, Görögország, Olaszország


Horvátország

 

Horvátország gasztronómiai értékei

 

Horvátország elsÅ‘sorban a páratlan szépségű tájak és a különleges történelmi látnivalók kapcsán jut eszünkbe. Tény azonban, hogy gasztronómiája is megér egy misét, pláne, hogy abban többféle konyhaművészet is egyesül, ennek köszönve egyediségét.

 

A horvát konyha egyébként sokban hasonlít az olaszhoz, de persze megvannak a maga sajátosságai, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a nyaralás során is. Lássuk, mit érdemes enni akkor, ha a napfürdÅ‘zés és a városnézés után valamelyik vendéglátóhelyen zárnánk a napot!

 

Fókuszban a tengeri étkek

 

A dalmát konyha legjellemzÅ‘bb fogásai természetesen a tenger gyümölcsei, melyeket

 változatos formában használnak fel a chefek. Kevesen tudják, de a halakat fÅ‘ként tengervíz és bor kettÅ‘sében fÅ‘zik, ami különleges ízvilágot kölcsönöz az alapanyagok számára.

A tonhal, a tintahal, a makréla és a szardínia legalább olyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint a rákok és polipok, de akár cápafélék közül is választhatunk az étlapon.

Ha osztrigára és kagylóra fájna a fogunk, akkor ezeket mindenképpen a lelÅ‘helyek közelében érdemes megkóstolni, ugyanis ezeken a helyeken sokkal olcsóbbak. A friss saláták mindig jól mennek a tenger gyümölcsei mellé, de természetesen egyéb lehetÅ‘ségek is adódnak az étlapokon. 

A halak mellett a fokhagymában sütött marhahús vagy a füstölt, szárított sonka is kedvelt. A báránypecsenye egy különleges dalmát bor társaságában igazi kulináris élvezet lehet a Horvátország területén töltött napok alatt.

 

Változatos köretek és rétesszerű édességek

 

Köretként gyakran választanak a horvátok gnocchi-t, ami kukoricalisztbÅ‘l készült galuska, de a rizs és a puliszka is sűrűn megtalálható az étlapon. Az ajvar-t Horvátország területén előételként szívesen fogyasztják, ez paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából álló püré. A cevapcici nevét szinte mindenki ismeri, ám Horvátország konyháin messze jobb ízzel rendelkezik, mint a nálunk, fagyasztóban megtalálható fajták.

Az olasz hatás leginkább abban érződik, hogy a ravioli, a tésztafélék, és a füstölt sonka is helyet kap a horvát gasztronómiában. Az édesszájúak kedvelt fogása a burek, ami leginkább a hazai réteshez hasonlítható, Zágráb környékén pedig az almával, sajttal töltött strukli a népszerű.

Horvátország tehát sokkal többrÅ‘l szól, mint a turisztikailag frekventált látnivalók soráról. A kint tartózkodás alkalmával nem érdemes kihagyni a horvát gasztronómia remekeit, melyek felejthetetlen kulináris élményekkel gazdagítanak.


© Minden jog fenntartva.